Lavfrekvent vindmøllestøj om natten giver helbredsrisici – Kræftens Bekæmpelses Sundhedsundersøgelse er offentliggjort

Vindmøllenaboerne takker Kræftens Bekæmpelses forskerteam for deres omhyggelige videnskabelige arbejde, som giver de støjramte familier ret, selvom de nye store vindkraftværker slet ikke er med i undersøgelsens data. Der mangler alle de større vindparker, der er rejst efter 2013 med 3 MEGA WATT maskiner og mere, som blev stillet op uden den mindste faglige vurdering af eventuelle sundhedsfarer. Danmarks ministerier havde på forhånd vurderet, at landets energipolitik vejede tungere end menneskeliv og opfordret kommunerne til at fortsætte deres planlægning og udbygning med vindkraft. Undersøgelsens resultater kan ikke glæde en ansvarlig politiker, som ønsker at passe på sit lands befolkning.

Short-term nighttime wind turbine noise and cardiovascular events. A nationwide case-crossover study from Denmark

Link: 1-s2.0-S0160412017317889-main

I undersøgelsens indledning står:
“Nighttime noise exposure is considered particularly hazardous and has been associated with disturbance of sleep, from full awakenings to unconcious autonomic perturbations, such as sleep stage changes and body movements; the latter from outdoor noise levels of down to 30 dB. Nighttime noise exposure has been associated with reduced cardiac parasympathetic tone, high blood pressure, endothelial dysfunction, oxidative stress and increased levels of stress hormones shortly after noise exposure or on the morning after.”

Oversættelse: “Udsættelse for nattestøj betragtes som særlig farlig og har været forbundet med søvnforstyrrelser, fra fuld opvågning til ubevidste autonome forstyrrelser, såsom forandringer i søvnstadiet og krops- bevægelser; sidstnævnte fra udendørs støjniveauer ned til 30 dB. Nattestøjseksponering har været forbundet med nedsat hjerteparasympatisk tone, højt blodtryk, endoteldysfunktion (Wiki: Endotel eller endotelium er det lager af celler, endotelceller, der dækker blodkarrenes inderside), oxidativ stress og forøgede niveauer af stresshormoner kort efter støjeksponering eller om morgenen efter.”

Trafikstøj er en videnskabeligt anerkendt dræber. Flytrafik og vejtrafik forstyrrer naboernes nattesøvn og fører til alvorlig sygdom.

Hvad er forskellen mellem støj fra fly og vindmøllestøj bortset fra, at vindmøllestøj opleves som mest generende? Efterhånden er de nyeste vindmaskiner gigantiske og har samme vingefang som en jumbojet. Deres rotorblade pisker rundt med 400 km i timen, men fjerner sig aldrig. Det betyder, at lydtrykket ikke forsvinder i den blå luft. Der er ingen start og ingen landing. Det har store konsekvenser for de mennesker, der skal leve i nærheden af vindparker. Tusindvis af vindkraftnaboer i den vestlige verden har klaget over søvnforstyrrelser fra vindmøllestøj. Mange familier har måttet flygte fra deres hjem for at overleve, mens andre må tåle torturen hver nat og opleve deres fysiske og psykiske kræfter svinde. Ikke alle har råd til at flytte fra deres hjem.

Vindmøllefamilierne har ventet længe på undersøgelsens første resultat og havde frygtet det værste, at der nemlig ikke var det mindste bevis på støjens skadelighed. Kampen om anerkendelsen af landfamiliernes lidelser har været uendelig lang. Her en artikel fra dr.dk:

Bliver folk syge af støj fra vindmøller_ _ Viden _ DR

“Vi skal undersøge, om støj fra vindmøller giver mennesker forøget risiko for hjertekarsygdome, siger Mette Sørensen, der skal stå i spidsen for projektet. Miljøministeriet, Klima-, Energi- og Boligministeriet og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse giver sammen 1,7 millioner kroner til projektet.”

Sådan stod det i dr.dk’s netavis den 16. januar 2014. Der er sket en hel del siden. Støttebeløbet fra ministerierne blev ca. fordoblet, tidsplanen blev revideret igen og igen og spekulationerne omkring undersøgelsen blev mere og mere desperate.

Danmarks Vindmølleforening sendte deres energipolitiske senioranalytiker Jens Peter Hansen, også begejstret cykelrytter, i byen for at håne de ramte familier. Således skrev han i Fyns Amtsavis om Kræftens Bekæmpelses Undersøgelse som svar på et læserbrev, hvor pensioneret overlæge Peter Prinds havde vovet at tvivle på undersøgelsens måske ubrugelige resultater i forhold til vindmøllenaboernes beskyttelse.

Den 3. februar 2018 skrev Jens Peter Hansen:

“Ubrugelig i forhold til hvad? Set i lyset af et anerkendt videnskabeligt arbejde indtil nu ikke har på vist negativ helbredsmæssige effekter ved naboskab til vindmøller, vil ej heller denne undersøgelse næppe kunne udruste vindmøllemodstandere med de “lig på bordet”, de i den grad har behov for at kunne fortsætte deres skræmmekampagne.”  [sic]

Det viser, hvor betændt debatten er blevet. Helt uskyldige familier i Danmarks landdistrikter bliver beskyldt for at lyve om deres hverdag med vindmonstre. Hr. cykelrytter Jens Peter Hansen har hele Danmarks magtfulde ministerier og organisationer på sin side, flankeret af de rødgrønne medier, mens vindmøllenaboerne ingen betalt lobby har.

Familierne kan kun håbe på ordentlige kommunalpolitikere, der vil kræve uafhængige STØJMÅLINGER I DE RAMTE FAMILIERS HJEM.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *